Cicle de conferències “Nombr3s importants, socials i curiosos”

Dins dels actes inclosos en la presència de l’exposició “Nombr3s importants, socials i curiosos” que s’inaugura el pròxim 11 de febrer, posem en marxa en col·laboració amb la Fundació Iluro, un cicle de conferències que tenen com a fil conductor els nombres i els sistemes de numeració.

Aquestes conferències tindran lloc a l’Ateneu de la Fundació Iluro a Mataró, La Riera 92 a les 19:00. L’assistència a aquestes conferències és oberta al públic en general sense inscripció prèvia.

Els docents que vulguin fer constar l’assistència per part del CRP, s’han d’inscriure en el següent formulari: Inscripió

A continuació teniu la informació de les conferències

Títol i autor i referències Contingut
25 de febrer

Oynos, duwo, treyes… Una petita història dels nombres

Joan Jareño

Calaix +ie: http://xtec.cat/~jjareno/

Bloc del Calaix +ie: http://calaix2.blogspot.com.es/
Càlculus: http://xtec.cat/~jjareno/calculus/

@Calaix2 

Comptem, escrivim i operem amb els nombres de forma tan quotidiana que no som conscients de l’ardu treball que ha comportat a la humanitat arribar a elaborar una “tecnologia numèrica” tan eficient com la que utilitzem en l’actualitat. En aquesta xerrada intentarem respondre algunes preguntes: Per què comptem? Tots els pobles compten igual? Sempre i arreu s’han escrit els nombres com ho fem ara? Com ha evolucionat aquesta escriptura? Qui la va “inventar”? Què té d’eficaç la nostra forma d’escriure els nombres? Hem calculat sempre de la mateixa manera? I el zero… sempre ha existit un símbol per al no-res?
3 de març

Un món de dades

Lluís Mora

Marro de Nou.

https://lluismora.blogspot.com/ 

@lluismora

L’estadística s’ocupa de l’obtenció, organització i anàlisi de la informació numèrica. El seu paper cada vegada és més important en el món digital en què vivim.

Estem sotmesos a un bombardeig constant de dades que ens pot dificultar la presa de decisions intel·ligents en la dotzena de camps on té aplicació. En aquesta conferència s’ofereixen alguns exemples per intentar estimular l’interès per saber-ne més.

10 de març

Números de màgia

Sergio Belmonte

https://magiaymatematicas.blogspot.com/ 

@magiaymates 

A qui no li agrada la màgia? Qui no s’ha preguntat alguna vegada….i això com es fa? De fet, aquesta és la mateixa pregunta que es fan els matemàtics davant d’un problema. Veurem la connexió entre aquestes dues disciplines aparentment tan distants i veurem com es poden aplicar algunes propietats numèriques per a crear veritables efectes màgics. La màgia es converteix així en una aplicació lúdica de les matemàtiques i en una altra manera creativa de gaudir amb elles. 
17 de març

La proporció àuria

Manel Sol

Aquest nombre ha interessat a molts homes i dones des de l’època dels pitagòrics fins als nostres dies.  Se li ha anomenat de diferents maneres, cànon de la bellesa, nombre d’or, etc. Però quin és realment aquest nombre? Què ha significat realment? Al llarg de la història se n’ha parlat molt d’ell i no sempre tot el que s’ha dit és cert. A la xerrada abordarem la seva història, desmitificarem algunes creences molt esteses sobre aquest número,  mostrarem algunes propietats geomètriques i aritmètiques. També les relacions amb la natura o amb l’art. Podeu portar llapis, goma, regle i escaire per a fer algun petit experiment matemàtic.
24 de març

Els números a la natura: Els fractals

Ricard Balagué Guardia

Les fractals neixen de l’intent de trobar una geometria més apropiada per descriure els objectes de la natura. En aquesta recerca, Mandelbrot es va trobar una sèrie d’objectes matemàtics (conjunt de Cantor, triangle de Sierpiński, corba de Peano, floc de neu de Koch, etc.) que havien estat considerats curiositats dins les matemàtiques, però que no havien tingut major interès fins al moment que Mandelbrot s’adonà que tots tenien aspectes en comú. Són molt útils en multitud de camps com ara la medicina i la cardiologia, la sismologia, etc

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *