XIX Jornada d’Ensenyament de les Matemàtiques d’APaMMs
El proper dissabte, dia 2 d’abril de 2022, a l’espai del TECNOCAMPUS de Mataró-Maresme, APaMMs celebrarem la XIX Jornada d’ensenyament de les Matemàtiques. En aquesta XIX Jornada d’APaMMs volem treballar la geometria en els espais que ens envolten i aprendre a mirar amb ull geomètrics per entendre l’entorn. També volem veure com es treballa la geometria a les diferents etapes de l’educació per arribar a reflexionar sobre les coincidències, les semblances i la continuïtat d’aquest treball des d’Educació Infantil fins Secundària.
FORMULARI D’INSCRIPCIÓ
En cas de voler el certificat de participació de XTEC cal fer una doble inscripció: Formulari inscripció XTEC
TALLER EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA – GRUP ÀREA
Passeig marítim, una mirada des de la geometria
Ens agrada el Passeig Marítim. Anar-hi a córrer, passejar, fer el vermut. Hi portem els fills i els alumnes a veure el mar, jugar amb la sorra i pujar a les aranyes. Hi fem berenars d’aniversari dels més petits i recordem quan el vam recórrer de la mà d’algú especial.
Les matemàtiques són a tot arreu. Hem d’acostumar als ulls a saber-la veure. Mirar el Passeig Marítim des d’una mirada matemàtica, especialment geomètrica, pretén trobar explicacions per a l’urbanisme, el disseny o la tria de materials. Què hi ha al darrera de cada decisió? Quines són les possibles raons per escollir una forma o una ubicació concreta?
Aquestes són capacitats que qualsevol ciutadà hauria de poder imaginar i per a aconseguir-ho haurem de formar persones que desenvolupin capacitats matemàtiques fonamentals. Deixar aquests aspectes per “quan siguin grans” és perdre l’oportunitat d’iniciar el procés en un moment clau per a la descoberta i l’anàlisi de les propietats geomètriques.
PARLAREM DE:
A) Què és la geometria?
B) Per què serveix la geometria?
C) Quina és l’evolució del pensament geomètric?
D) Objectius de la geometria
E) Quina metodologia farà possible desenvolupar-lo?
TALLER EDUCACIÓ SECUNDÀRIA – GRUP VILATZARA
Avui dia, tothom necessita comprendre l’entorn que l’envolta. Una de les eines importants per aconseguir-ho és el pensament geomètric. Es proposaran diferents idees per desenvolupar el pensament geomètric de l’alumnat orientat a la comprensió crítica del nostre entorn. Un pensament caracteritzat per analitzar propietats, esbrinar i descriure relacions, fer representacions, construir raonaments, resoldre problemes. Així com la relació d’aquestes idees geomètriques amb altres parts de la matemàtica, com per exemple la mesura i l’aritmètica.
El Grup Vilatzara presentarà els seus treballs realitzats aquests darrers anys sobre el desenvolupament del pensament geomètric. Es mostrarà una proposta de seqüència didàctica:
- Comença per l’observació de l’entorn (visualització), investigant propietats i relacions.
- El següent pas es fer diferents tipus de representacions d’això que s’ha observat en 2D i 3D buscant a la generalització.
- Es completa amb la resolució de problemes i la modelització de situacions reals.
Es combinaran elements teòrics que justifiquin aquest enfocament amb treballs pràctics de camp i d’aula.